Gold­mi­ne

Met het ‘Goldmine’- project creëren we een artistieke hotspot in Nieuw Gent waar kunst omarmd en gevierd wordt. Door de deuren open te zetten voor hedendaags talent vormen we een haven voor nationale en internationale artiesten. Ieder jaar zakken een vijftal artiesten af naar de wijk om zich hier te laten inspireren door de omgeving. Het project richt zich zo op de opfleuring van lokale infrastructuur en opwaarderingen van de leefomgeving.

Goldmine onderzoekt ook de verbindende functionaliteit van muurschilderingen in een anders 'gesloten' wijk. Kunst kan een brug zijn, of een sleutel om barriéres te doorbreken en dialoog in leven te brengen. Eerdere projecten toonden reeds aan dat als kunst en kleur op grote schaal op straat worden gebracht deze een positieve impact kunnen hebben op de bewoners van een buurt.

Afgelopen jaar kwamen nationale en internationale artiesten Nuno Viegas, Nina Valkhoff, A Squid Called Sebastian, Lobster Robin, Simian Switch en Kitsune Jolene langs in de wijk voor hun stempel achter te laten. Het project werd voor de eerste maal afgesloten met een festival vol muziek, workshops en allerhande randanimatie om zo bezoekers buiten Nieuw Gent naar deze nieuwe hotspot te trekken. Wilt u graag eens genieten van alle 9 imposante muurschilderingen met bijhorende achtergrondinformatie? Boek uw publieke of privé Goldmine tour hier.

Technische info

Medium: Spuitbus en borstel
Formaat: 976m²
Locatie: Saffierstraat, 9000 Gent (Nuno Viegas) | Edelsteenstraat, 9000 Gent (Nina Valkhoff, A Squid Called Sebastian & Simian Switch) | August Vermeylenstraat, 9000 Gent (Lobster Robin) | Kikvorsstraat, 9000 Gent (Kitsune Jolene)
Zichtbaarheid: Publiek
Street art graffiti muurschildering mural artiest nuno viegas project godmine regio nieuw gent
Street art graffiti muurschildering mural artiest nina valkhoff project godmine regio nieuw gent
Street art graffiti muurschildering mural artiest a squid called sebastian project godmine regio nieuw gent
Street art graffiti muurschildering mural artiest lobster robin project godmine regio nieuw gent
Street art graffiti muurschildering mural artiest simian switch project godmine regio nieuw gent1
Street art graffiti muurschildering mural artiest kitsune jolene project godmine regio nieuw gent
Street art graffiti muurschildering mural artiest nuno viegas project godmine regio nieuw gent1
Street art graffiti muurschildering mural artiest simian switch project godmine regio nieuw gent
Street art graffiti muurschildering mural artiest nina valkhoff project godmine regio nieuw gent1
Street art graffiti muurschildering mural artiest lobster robin project godmine regio nieuw gent1
Street art graffiti muurschildering mural artiest a squid called sebastian project godmine regio nieuw gent1

Over de
Arties­ten

Nina Valkhoff (NL)

Nina Valkhoff is een Rotterdamse tekenaar en muralist die – naast werken in haar eigen stad – ook talloze kunstwerken heeft gemaak in het buitenland, zoals in Buenos Aires, Lissabon en Mexico Stad. Je kan het zo gek niet bedenken of ze heeft er een muurschildering gemaakt: appartementencomplexen, restaurants, woonkamers, winkels, of gewoon op straat. De Rotterdamse wijk Charlois is door Nina opgefleurd met de schildering van een levensgrote naaktkat.

Nina heeft een voorliefde voor het beschilderen van grote muren, die ze als het even kan beschildert met planten en dieren. Vrolijke, gekke afbeeldingen, en de dieren mogen best wel een beetje ‘weird’ zijn.

Hetzelfde soort dieren beschildert ze op tweedehands tassen: een tas met bijvoorbeeld een vlek of een kras erop, kan ze al ‘redden’ door het over te schilderen zodat het uiteindelijk een uniek kunstwerk wordt.

Kitsune Jolene (BE)

Kitsune Jolene (Jolien De Waele, 1992*) is een upcoming street artist, gevestigd in Gent, België. Na haar studies Beeldende Kunst & Architectuur en een lange periode als vrijwillig assistent van enkele kunstenaars in de wereld van de street art, besloot ze eind 2017 om de spuitbus op te pakken. Vandaag kan je haar vinden reikend van België tot in Portugal en Dubai. Meestal schildert ze portretten van vrouwen, dieren, fauna en flora, doordrenkt met subtiele knipogen naar verschillende culturen en mythen. Daarnaast werkt ze samen met een handvol street art organisaties in de Benelux.

Nuno Viegas (PT)

Nuno Viegas staat bekend voor zijn fotorealistische werken. Geïnspireerd door de graffiticultuur waarin hij opgroeide, schildert hij vaak handschoenen, T-shirts en maskers; allemaal elementen die herkenbaar zijn voor mensen die illegaal graffiti schilderen. Vandaag de dag is hij aan de slag als een professionele street artist, met werk dat zich subtiel tussen street art en graffiti profileert.

a Squid called Sebastian (BE)

A Squid Called Sebastian (ASCS) werd geboren in Amerika en kwam er al op jonge leeftijd in contact met street art en graffiti. In 1989 verhuisde hij met zijn ouders naar België, waar hij een artistieke opleiding in beeldverhaal volgde. Hierbij lag de focus op striptekenen, wat een voorliefde voor Japanse en oosterse tekeningen aanwakkerde. In zijn huidig werk combineert en vertaalt hij zijn tekeningen en atelierwerk naar afbeeldingen met vaak organische en dierlijke onderwerpen. Kenmerkend voor deze kunstenaar zijn ook de Oosters geïnspireerde expressieve maskers die vaak deel uitmaken van zijn emotieve en surrealistische wereld. Zijn muurschilderingen zitten vol symbolisme waar een verhaal, al dan niet persoonlijk, aan vast zit.

Simian Switch (NED)

Sammie alias Simian is een illustrator en muralis, gevestigd in een kleine stad Dordrecht in Nederland. Schilderend sinds de vroege jaren 2000, hebben de muurschilderingen en illustraties van Simian een enorme transformatie doorgemaakt met herkenbaar signatuur lijnwerk.

Zijn passie voor het vakmanschap achter kunst heeft zijn interesses verlegd naar een breder gebied zoals acryl en installaties. Het ontwerpen van grote decors, analoog en digitaal studiowerk beïnvloedde zijn perspectief en benadering van muurschilderingen en lijnwerk. Hij gebruikt vaak een licht abstracte compositie met technieken uit de Art Nouveau en stereometrie om een bepaalde basis te leggen voor de collageachtige toevoeging van figuratieve ruimte.

Nina Valkhoff streetart graffiti artiest1
Kitsune Jolene streetart graffiti artiest15
Nuno Viegas streetart graffiti artiest11
A squid Called Sebastian straat art graffiti artiest6
Simian switch streetart graffiti artiest