Gold­mi­ne 2022

Met het ‘Goldmine’- project creëren we een artistieke hotspot in Nieuw Gent waar kunst omarmd en gevierd wordt. Door de deuren open te zetten voor hedendaags talent vormen we een haven voor nationale en internationale artiesten. Ieder jaar zakken een vijftal artiesten af naar de wijk om zich hier te laten inspireren door de omgeving. Het project richt zich zo op de opfleuring van lokale infrastructuur en opwaarderingen van de leefomgeving.

Goldmine onderzoekt ook de verbindende functionaliteit van muurschilderingen in een anders 'gesloten' wijk. Kunst kan een brug zijn, of een sleutel om barriéres te doorbreken en dialoog in leven te brengen. Eerdere projecten toonden reeds aan dat als kunst en kleur op grote schaal op straat worden gebracht deze een positieve impact kunnen hebben op de bewoners van een buurt.

Afgelopen jaar kwamen nationale en internationale artiesten Carolina Favale, Colectivo Liquado, GOMAD, Luogo Comune en Toon Van Ishoven langs in de wijk voor hun stempel achter te laten.

Technische info

Medium: Spuitbus en borstel
Formaat: 1482m²
Locatie: Kikvorsstraat 19, Gent (Colectivo Licuado | Kikvorsstraat 228, Gent (Carolina Favale) | Saffierstraat, Gent (Toon Van Ishoven) | Malachietstraat, Gent (Luogo Commune) | Edelsteenstraat, Gent (Gomad)
Zichtbaarheid: Publiek
Street art graffiti collectief colectivo liquado muurschildering Goldmine 2022 7
Street art graffiti collectief colectivo liquado muurschildering Goldmine 2022 3
Street art graffiti artiest luogo comune muurschildering Goldmine 2022
Street art graffiti artiest luogo comune muurschildering Goldmine 2022 3
Street art graffiti artiest luogo comune muurschildering Goldmine 2022 5
Street art graffiti artiest toon van ishoven muurschildering Goldmine 2022 3
Street art graffiti artiest toon van ishoven muurschildering Goldmine 2022 2
Street art graffiti artiest toon van ishoven muurschildering Goldmine 2022
Street art graffiti artiest Carolina Favale muurschildering Goldmine 2022 1
Street art graffiti artiest Carolina Favale muurschildering Goldmine 2022 4
Street art graffiti artiest Carolina Favale muurschildering Goldmine 2022 3
Street art graffiti artiest gomad muurschildering Goldmine 2022 4
Street art graffiti artiest gomad muurschildering Goldmine 2022 1

Over de
Arties­ten

Colectivo Licuado (UR)

Colectivo Licuado is een hedendaags kunstcollectief uit Uruguay. Dit reizend schildersduo uit Uruguay heeft zich als doel gesteld om zoveel mogelijk mensen te kruisen op hun pad, culturen op te snuiven en lokale gewoontes te leren kennen. Dit resulteert in kunstwerken gebaseerd op culturele diversiteit, inspirerende verhalen en vaak voorzien van een vrouwelijke toets. Hun werk richt zich vooral op sociale en politieke kwesties, waarbij ze vaak humor gebruiken om hun punten duidelijk te maken. Colectivo Licuado is inmiddels terug te vinden in Noord- & Zuid Amerika, Azië en Europa.

Luogo Comune (IT)

Luogo Comune is een Italiaans kunstenaarscollectief, in 1999 opgericht door de kunstenaars Andrea Zucchini en Massimo Bartolini. Het werk van het collectief is vaak site-specific en onderzoekt de relatie tussen architectuur, kunst en de natuurlijke omgeving.


Toon Van Ishoven (BE)

Toon Van Ishoven is een Antwerpse, Belgische beeldend kunstenaar/ontwerper. Hij maakt muurschilderingen, schilderijen, grafische en audiovisuele ontwerpen. Hij maakt zowel originele, vrije kunst als werken in opdracht. Hij wisselt graag tussen solowerk en samenwerking met theaterregisseurs, schrijvers, choreografen, collega-kunstenaars enz. Elke muur beïnvloedt de inhoudt die hij ervoor kiest. Vaak integreert hij de specifieke vorm of architecturale kenmerken van een gebouw, een zuil of een binnenruimte in zijn ontwerp. Zijn schildertechniek bestaat voor ongeveer 2/3 uit penseelwerk en 1/3 uit spuitbussen en/of airbrush. Het stelt hem in staat om het stuk een substantieel niveau van realisme en een 3-dimensionaal gevoel te geven.

Carolina Favale (ARG)

Carolina Favale is kunstenares uit Argentinië die studeerde aan de School voor Beeldende Kunsten Antonio Berni, waar ze afstudeerde in de richting Beeldende Kunsten in Printmaking. Sinds 2010 maakt ze muurschilderingen met behulp van spuitverf, beïnvloed door verschillende stedelijke kunstmanifestaties. Haar voornaamste interesse is het creëren van tijdloze en rustige ruimtes, die uitnodigen tot contemplatie en reflectie, waarbij ze vragen stelt over verschillende aspecten die de menselijke conditie maken en interpelleren. Voor deze kunstenaar is de artistieke praktijk vooral een authentieke ruimte voor zelfkennis waardoor men betekenis kan construeren op basis van persoonlijke ervaringen.

GOMAD (NL)

'Marcus GOMAD Debie - Urban Art Studio' wordt geleid door kleurenblinde kunstenaar Marcus Debie (1972) alias 'GOMAD' en zijn vrouw Nancy Montforts. Zij zijn gespecialiseerd in post-graffiti, street art muurschilderingen en urban art schilderijen. Marcus werd meer dan 35 jaar geleden artistiek actief in de Zuid-Nederlandse graffitiscène. Hij wijdde een leven lang aan het perfectioneren van zijn vak dat hij nu 'urban fine art & muralism' noemt. Tijdens zijn opleiding illustraties aan de Hogeschool voor de Kunsten in Sittard (1992-1996) ontwikkelde hij een grote belangstelling voor realisme, surrealisme en sterk beïnvloed door de oude Hollandse meesters.

Colectivo licuado street art colectief uruguay
Luogo-comune-street-art-graffiti-artiest-9
Toon Van Ishoven streetart graffiti street art artiest11
Carolina Faval streetart graffiti artiest17
Gomad graffiti street art artiest 4