Graf­fi­ti Goldrush
In detail

Graffiti Goldrush 2017 is een graffiti uitwisselingsproject tussen Gent en Lissabon. Enkele van onze lokale artiesten gingen naar Loures gaan om een schildering aan te brengen, en vice versa. Zo wouden we lokale artiesten de kans geven in het buitenland een muurschildering aan te brengen, met het oog op het krijgen van internationale belangstelling.

In Portugal vonden we een structurele partner in de organisatie van Loures Arte Publica. Het doel van dit project is om de sociale huisvestingsmaatschappij op te waarderen en het imago van de buurt te verbeteren.

In België sloten we ons aan bij het Gents street art festival ‘Sorry, Not Sorry’. Hiermee wouden wij bijdragen aan de profilering van Stad Gent als een open-minded kunststad die talent van over de hele wereld verwelkomt en omarmt.


We zochten naar artiesten die in een belangrijke fase van hun carrière zaten en een eigen stijl ontwikkelden. Voor de Belgische delegatie nodigden we A Squid Called Sebastian, Cee Pil en Solid uit. Uit Portugal ontvingen wij de artiesten Marianna PTCS, Violant en Nuno Viegas.


Heel het project werd in beeld gebracht in een documentaire, gefilmd en gemonteerd door videograaf Fausto Fazzari. We spraken met lokaal bestuur in beide steden om hun visie achter de initiatieven te horen. Daarnaast deden we interviews met de betrokken artiesten om een idee te krijgen van hetgeen hun drijft als artiest.

Eens terug in België wouden we het concept van Loures Arte Publica overdragen naar een soortgelijke buurt in onze stad, namelijk Nieuw Gent. Dit groeide later uit tot het project The Goldmine.

Technische info

Medium: Spuitbus en borstels
Locatie: Loures, Portugal (A Squid Called Sebastian, Solid & Cee Pil) | Koopvaardijlaan, 9000 Gent (Mariana PTKS) | Sleepstraat, 9000 Gent (Violant) | Désiré Fiévéstraat, 9000 Gent (Nuno Viegas)
Zichtbaarheid: Publiek
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent groepsfoto
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest ceepil
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest violant
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest asquidcalledsebastian1
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest nuno viegas
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest marianaptks
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest solid
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica7
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica5
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica2
Graffiti goldrush7
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica4
Graffiti goldrush3
Graffiti goldrush5
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest solid1
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest asquidcalledsebastian2
Graffiti goldrush
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest nuno viegas1
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica9
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest ceepil1
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest ceepil3
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest ceepil2
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica sorrynotsorrygent artiest ceepil4
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica8
Graffiti goldrush2
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica6
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica3
Street art graffiti muurchildering mural graffiti goldrush louresartepublica1
Graffiti goldrush6
Graffiti goldrush4
Graffiti goldrush1

Over de
Arties­ten

Nuno Viegas (PT)

Nuno Viegas staat bekend voor zijn fotorealistische werken. Geïnspireerd door de graffiticultuur waarin hij opgroeide, schildert hij vaak handschoenen, T-shirts en maskers; allemaal elementen die herkenbaar zijn voor mensen die illegaal graffiti schilderen. Vandaag de dag is hij aan de slag als een professionele street artist, met werk dat zich subtiel tussen street art en graffiti profileert.

a Squid called Sebastian (BE)

A Squid Called Sebastian (ASCS) werd geboren in Amerika en kwam er al op jonge leeftijd in contact met street art en graffiti. In 1989 verhuisde hij met zijn ouders naar België, waar hij een artistieke opleiding in beeldverhaal volgde. Hierbij lag de focus op striptekenen, wat een voorliefde voor Japanse en oosterse tekeningen aanwakkerde. In zijn huidig werk combineert en vertaalt hij zijn tekeningen en atelierwerk naar afbeeldingen met vaak organische en dierlijke onderwerpen. Kenmerkend voor deze kunstenaar zijn ook de Oosters geïnspireerde expressieve maskers die vaak deel uitmaken van zijn emotieve en surrealistische wereld. Zijn muurschilderingen zitten vol symbolisme waar een verhaal, al dan niet persoonlijk, aan vast zit.

Violant (PT)

Violant is een getalenteerde Portugese schilder wiens muurschilderingen vaak dieren bevatten. Soms zijn ze surrealistisch en worden meerdere onderwerpen feilloos gecombineerd. Doorgaans kan de kijker een diepere boodschap afleiden uit zijn werk. Violant staat ook gekend voor zijn Braziliaanse manier van schilderen; hij schildert namelijk muren van maar liefst 8 meter hoog; zonder ladder, maar met een lange stok en een borstel.

Cee Pil (BE)

Cee Pil maakt kwalitatieve werken aan topsnelheid, waardoor het een plezier is om hem ergens live aan het werk te zien. Door zijn ervaring in de traditionele schilderkunst en het maken van hyperrealistische portretten van dieren in het bijzonder, is hij in staat om vakkundig zijn unieke optische illusies tot stand te brengen. Hij combineert meerdere beelden met elkaar en komt hierdoor telkens tot een verbazingwekkend resultaat.

Mariana PTKS (PT)

Mariana PTKS is een artiest uit Portugal. Haar werk graviteert rond het abstracte en neemt het universum en zijn oneindige mogelijkheden over, gebruikmakend van vurige kleurencombinaties en contrasten in combinatie met scherpe geometrische vormen. Schilderen op verschillende oppervlakken, zoals muren, canvas of hout, maakt haar erg gelukkig!

Solid (BE)

Solid schildert maskers en wezens uit losse blokken. Deze schrikken boze geesten weg en beschermen de omgeving waar ze werden geschilderd. Als beginnend artiest wou hij aan de hand van positieve projecten tonen dat graffiti ook kunst kon zijn. Als drijvende kracht achter Wallin' Vzw organiseerd hij allerhande projecten met de muurschildering aan de basis.

Nuno Viegas streetart graffiti artiest11
A squid Called Sebastian straat art graffiti artiest6
Violant streetart graffiti artiest1
Cee Pil streetart graffiti artiest4
Mariana ptks streetart graffiti artiest3
Solid streetart graffiti artiest9