Straatkunst is een vorm van zelfexpressie die al eeuwenlang bestaat. Het wordt gebruikt om meningen te uiten, bewustzijn te verspreiden en een gevoel van gemeenschap te creëren. Van graffiti tot muurschilderingen en stencils, straatkunstenaars verleggen voortdurend de grenzen van de creativiteit en brengen iets nieuws en leuks op straat. Naarmate de tijden veranderen, veranderen natuurlijk ook de trends en technieken die bij deze street art worden gebruikt. Hieronder beschrijven we enkele van de huidige trends/technieken die vaak voorkomen in de hedendaagse straatkunst.
Stencilkunst: Stencilen is de laatste jaren alsmaar populairder geworden vanwege de snelle productietijd. Ook de mogelijkheid om een afbeelding zeer snel meerdere malen te repliceren maakt deze vorm van street art aantrekkelijk. Stencilen kan worden gebruikt voor grootschalige werken zoals muurschilderingen, maar ook voor kleinschalige werken zoals tags.
Graffiti: Graffiti is een van de oudste vormen van straatkunst, die teruggaat tot oude beschavingen die graffiti als communicatiemiddel zouden gebruikt hebben om nieuws te verspreiden of meningen te delen met anderen in hun gemeenschap. In de moderne tijd bestaat graffiti meestal uit spray paint tags of throw-ups (=graffiti stukken samengesteld uit twee-letter woorden). Graffiti is een belangrijk instrument geworden voor veel steden. Graffiti Artiesten toveren verwaarloosde openbare ruimtes om en geven levendigheid aan anderszins saaie gebieden.
Muurschilderingen: Muurschilderingen zijn grootschalige schilderingen die op muren in openbare ruimten worden aangebracht door één kunstenaar of een groep kunstenaars. Het doel achter deze werken kan per kunstenaar verschillen, maar vaak vertellen deze werken een verhaal over een historische gebeurtenis of zetten ze culturen of mensen in de kijker die in onze samenleving niet voldoende erkenning krijgen via traditionele mediakanalen zoals televisie en radio. Muurschilderingen zijn ook populair geworden bij bedrijven of particulieren die op zoek zijn naar een leuke manier om hun winkel of woning op te fleuren met unieke visuals.
Digitale kunst: Digitale kunst komt steeds vaker voor in de straten van verschillende steden. Dit is grotendeels te danken aan onze grote vooruitgang in digitale technologie. Digitale kunst maakt meestal gebruik van projectie mapping technologie, die digitale beelden projecteert op bijvoorbeeld gevels van gebouwen.
Installatiekunst: Installatiekunst omvat meestal alledaagse voorwerpen die op een strategische manier in een omgeving worden geplaatst om zo een vaak abstracte boodschap over te brengen. Deze installaties kunnen variëren van sculpturen (gemaakt van gevonden materiaal) tot interactieve licht displays.
Wheatpasting: Een andere trend die tegenwoordig steeds vaker in onze openbare ruimtes wordt gezien is wheatpasting, waarbij papieren prints op muren, trottoirs, etc. worden geplakt. Wheatpasting wordt vaak geassocieerd met het aanplakken van posters voor concerten of andere evenementen. Maar recentelijk wordt het meer en meer gebruikt om originele kunstwerken te tonen. Het is een relatief snelle en gemakkelijke manier om iets op te hangen, zonder dat de artiest zich zorgen hoeft te maken over het schilderen zelf. Hierdoor is het iets minder permanent dan muurschilderingen of graffiti.
Lasersnijden: Lasersnijden is een andere relatief nieuwe techniek die wordt gebruikt om gedetailleerde ontwerpen te maken. Een krachtige laserstraal wordt gebruikt om bepaalde onderwerpen uit te snijden. Hiervoor worden veel verschillende materialen gebruikt, onder andere; hout, stof, leer, metaal, plastic, etc. Net zoals bij stenceling wordt het bij lasersnijden gemakkelijker voor de kunstenaar om het onderwerp meerdere keren te herhalen.
LED-lichtinstallaties: LED-verlichting is een leuke manier om leven te brengen in lege, donkere plaatsen. Vaak wordt deze kunstvorm gebruikt in grotere installaties, omdat deze eindeloos veel mogelijkheden biedt voor de kunstenaar(s). LED-lichtinstallaties kunnen elke plaats transformeren tot een magisch wonderland, gevuld door kleur en beweging.
Interactieve installaties: Last but not least interactieve installaties combineren vaak verschillende technieken. Ze gebruiken een mix van audio en visuele elementen om de bezoekers aan te moedigen deel te nemen aan een ervaring in plaats van enkel passief de kunst te observeren. Dit soort interactieve projecten verbindt niet alleen de belevers onderling, maar verbindt ze ook aan de kunst/kunstenaar.
Al deze verschillende soorten straatkunst hebben elk hun eigen belang. Kunstenaars gebruiken straatkunst om hun persoonlijke verhaal of ons collectieve verhaal als samenleving te delen. Vaak wordt deze kunstvorm gebruikt om bewustzijn over sociale kwesties teweeg te brengen. Ze geven iedereen het platform om zich uit te spreken tegen onrechtvaardigheid en geven een stem aan degenen die normaal gezien niet of niet voldoende worden gehoord.