Beginnen als straatkunstenaar kan een hele onderneming zijn. Van het vinden van de juiste ondergrond om op te schilderen tot het kopen van de nodige benodigdheden, het kan voor beginnende artiesten soms overweldigend zijn. Daarom bundelen wij graag de top 10 dingen die je als een beginnende straatartiest zeker zou moeten weten:

  1. Ken je plaatselijke wetten en voorschriften: Voordat je als straatartiest begint is het heel belangrijk dat je weet welke wetten in jouw gebied gelden en welke soorten kunst er in de openbare ruimte zijn toegelaten. Verschillende steden hebben verschillende voorschriften omtrent graffiti en street art, die nauwkeurig moeten worden nageleefd om boetes en juridische problemen te voorkomen. Zorg er dus voor dat je ten alle tijden de lokale wetten respecteert, zodat je niet in de problemen kan komen.


  2. Gebruik kwaliteitsvol materiaal: Als het gaat over street art, dan is het gebruiken van kwaliteitsvol materiaal heel belangrijk. Op deze manieren kan je voor verschillende ondergronden het juiste materiaal gebruiken, om zo het beste resultaat te bekomen. Investeer dus zeker in kwaliteitsmateriaal zoals kwaliteitsverf, stiften en andere benodigdheden. Het laatste dat je wilt is dat je kunst heel snel vervaagt of slordig overkomt door het gebruik van goedkope materialen.


  3. Kies een geschikte ruimte/plaats: Het vinden van een geschikte plaats voor je street art is niet zo gemakkelijk als je misschien zou denken. Zoek plaatsen op die niet te veel aandacht trekken of een verstoring gaan veroorzaken aan de omgeving.


  4. Oefenen baart kunst: street art is niet iets dat je van de ene op de andere dag direct kan perfectioneren. Het is heel belangrijk om hier voldoende op te oefenen, voordat je je kunst in het openbaar gaat verspreiden. Maak elke dag een klein beetje tijd vrij om je kunst te oefenen, door bijvoorbeeld te schilderen of schetsen te maken. Op deze manier zal je er zeker van zijn, dat als je met je kunst naar buiten zal gaan, dat je vertrouwen hebt in het positieve eindresultaat.


  5. Wees creatief met je mediums: Beperk je dus niet enkel tot verf, maar wees creatief in het gebruik van verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld krijt of zelf houtbranden, zodat je leuke effecten en texturen gaat bekomen, die je met verf alleen misschien niet zou bereiken. Experimenteren met deze verschillende materialen kan je ook helpen om je skills als artiest uit te breiden.


  6. Ontwikkel je eigen handtekening en/of stijl: Elke grote kunstenaar heeft zijn individuele stijl, die hem/haar onderscheidt van andere artiesten. Dit kan specifieke kleuren, belettering of technieken omvatten. Neem bij elk werk de tijd om nieuwe dingen uit te proberen, uiteindelijk zal je je eigen stijl ontwikkelen.


  7. Vind overal inspiratie: Als straatartiest kan je overal inspiratie vandaan halen, wees dus open-minded en maak notities over dingen die je in je dagdagelijkse leven tegenkomt, om hier misschien later inspiratie uit te halen. Bijvoorbeeld: een leuk gesprek, een kleur die je vaak tegenkwam of een ritje op de bus, alles kan een bron van inspiratie zijn.


  8. Maak contact met andere street artists: Samenwerken met andere artiesten kan veelbelovend zijn. Ze kunnen je niet alleen goede adviezen geven, maar ze kunnen je ook de kans bieden om een samenwerking aan te gaan, waardoor jij dan weer nieuwe connecties en netwerkmogelijkheden wordt voorgeschoteld. De beste manier om dit te doen is door lid te worden van lokale groepen of deel te nemen aan evenementen of workshops rond deze kunstvorm.


  9. Blijf altijd positief als het gaat over kritiek: Kritiek is iets onvermijdelijk, zeker als je jouw kunst in de openbare ruimte gaat tentoonstellen. Blijf altijd positief als je kritiek ontvangt, want dit kan je helpen om te groeien als artiest. Overweeg alle commentaar die je krijgt, het kan voor jou waardevolle informatie bevatten voor je verdere ontwikkeling als artiest.


  10. Have fun & trust the process: Onthoud altijd waarom je met dit soort kunst begonnen bent en geniet er zelf van om deze kunst te maken. Street artist worden is niet altijd gemakkelijk, maar hard werk loont uiteindelijk wel. Blijf dus altijd positief en gemotiveerd en vergeet niet waarom je in de eerste plaats bent begonnen met het maken van street art. Het is belangrijk dat je plezier hebt in elke stap van dit process, want dat blijft uiteindelijk altijd het belangrijkste.