Street art

Street art avant la lettre gaat terug tot de muurschilderingen in prehistorische grotten. En ook de Romeinen schilderden graag in publieke ruimtes. Niet zo heel lang geleden werden de viltstift en de spuitbus dominant, daarna kwamen ook paste ups, objets trouvés en nog zoveel andere materialen.

Streetart is al lang niet meer enkel “anti” of een toonbeeld van anarchie. De dag van vandaag leeft mede dankzij deze kunstvorm het idee dat de publieke ruimte van iedereen is.

Of het allemaal volgens de regeltjes van de wet verloopt is, laten we in het midden, maar men kan nu eenmaal niet ontkennen dat een grijs landje als België wel degelijk baat kan hebben bij wat kleurrijke interventies hier en daar. Illegaal is geen synoniem voor crimineel.

Street art graffiti blog wallin de straat is van iedereen

De straat is van iedereen. Veel artiesten maken hier gebruik van om hun ideeën, hun perceptie van de realiteit en hun creativiteit los te laten op de toevallige passant. Streetart kan tot nadenken stemmen, maar kan evengoed enkel en alleen het esthetische tot doel hebben.

Een mooie evolutie is dat ook steeds meer tentoonstellingen de publieke ruimte opzoeken als open air expositie ruimte, denk maar aan BEAUfort aan onze Belgische kust of TRACK in Gent. Hierdoor ontstaat er een bij een groter publiek meer begrip dat ook muurschilderingen een perfecte aansluiting binnen dit kader kunnen zijn. Het hele jaar door.

Muurschilderingen in het straatbeeld maken kunst toegankelijk voor iedereen. Het speelt zich af in het moment en is onderhevig aan allerlei invloeden van buitenaf.

Wat vandaag is, kan morgen verdwenen zijn. En overmorgen herrezen in een andere vorm.

Laten we streetart dus koesteren omdat het kritisch, mooi, gedurfd, uitdagend, opfleurend, eigenzinnig, passend in de omgeving of net in (y)our face is.

Street art graffiti blog wallin de straat is van iedereen1